Azotobacter zalicza się do grupy wolno żyjących bakterii wiążących azot atmosferyczny, bez konieczności wchodzenia w symbiozę z roślinami.
Azotobacter to wolno żyjące bakterie azotowe, odżywiane przez rośliny wyłącznie przy zwiększonym zapotrzebowaniu na azot. Wiązanie azotu jest szczególnie efektywne w uprawach szerokolistnych, takich jak np. kukurydza, burak cukrowy, ziemniak, rzepak i słonecznik. Bakterie te mogą bytować na powierzchni liści, zasiedlają również wiele gleb.
Podstawowe składniki:
Azotobacter sp., Azospirillum sp., Bacillus spp., mikroelementy
Zastosowanie
Przy stosowaniu AKRA Azotoabcter N zaleca się dodatek AKRA Blatt i AKRA Plus - jako pożywki w celu lepszego wykorzystania właściwości bakterii.
Preparat AKRA Azotobacter może być stosowany we wszystkich uprawach rolnych. Szczegółowe instrukcje dotyczące dawkowania i aplikacji znajdują się w zakładce Zastosowania
Opakowanie
- kanister 10 litrów
- kanister 5 litrów
- butelka 1 litr