Bakterie azotowe AKRA AZO+ wspomagają rozrost systemu korzeniowego roślin. Zwiększa to udział substancji organicznych w glebie.
Szczepy bakterii zawarte w produkcie AKRA AZO+ należą do grupy bakterii wspomagających wzrost roślin (PGPB). Do ich właściwości należą wiązanie azotu atmosferycznego, wzmocnienie układu odpornościowego roślin i wytwarzanie naturalnych fitohormonów.
Podstawowe składniki:
Paenibacillus sp., Azoarcus spp., pierwiastki śladowe
Zalety i działanie
Powietrze, którym oddychamy zawiera ok. 78% z azotu i ok. 21% tlenu. Metr sześciennym powietrza zawiera zatem ok. 780 g azotu. Przy głębokości gleby 30 cm i zawatrości powietrza w glebie na poziomie 25% daje to 58 g azotu N2 na metr kwadratowy. Azot atmosferyczny (N2) jest wiązany m.in. przez bakterie zawarte w preparatach AKRA.
Koszty nawożenia azotowego można zredukować o 40 - 80 %.
Zastosowanie
Zastosowanie AKRA AZO+ | Bakterie azotowe jest możliwe we wszystkich uprawach rolnych. Szczegółowe instrukcje dotyczące dawkowania i aplikacji znajdują się w zakładce Zastosowania.
Opakowanie
- kanister 10 litrów
- kanister 5 litrów
- butelka 1 litr